ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΔΕΝΔΡΟΥ

Επίσημος Ιστότοπος

 fonissanew

Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη όλων των τάξεων στο κινηματοθέατρο Κολοσαίον για την παρακολούθηση της ταινίας "Φόνισσα" στα πλαίσια του μαθήματος της  Νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας.

Πρόκειται για μια δραματική ταινία ελληνικής παραγωγής του 2023 σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα και σενάριο της Κατερίνας Μπέη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα Η Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη ζωή της χήρας Χαδούλας στην Σκιάθο του 20ου αιώνα.

Την επόμενη μέρα στην τάξη, προβληματιστήκαμε και συζητήσαμε για τα θέματα που θίγει η ταινία, για τον τρόπο που παρουσιάζονται και για το αν η μεταφορά λογοτεχνικών έργων στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση βοηθά ή όχι στην προβολή του.

Μερικές από τις απόψεις που κατέθεσαν οι μαθητές/μαθήτριες:
" Με προβλημάτισε το γεγονός πως για εκείνη την εποχή το να γεννιόταν κορίτσι ήταν κατάρα για μια οικογένεια και ότι τα κορίτσια αντιμετώπιζαν κακοποίηση και συνειδητοποίησα πως αυτό συμβαίνει ακόμα και σήμερα. Είναι πολύ θλιβερό και νιώθω άβολα και μόνο στη σκέψη "

" Η γυναίκα εκείνη την εποχή περνούσε πάρα πολύ δύσκολα καθώς ήταν ένα μόνιμο βάρος για την οικογένεια. Είχαν φτάσει σε σημείο να είναι δυστυχισμένοι οι γονείς με τη γέννηση ενός κοριτσιού. Παρ όλα αυτά θεωρώ υπερβολικό να αφαιρούν ζωές μικρών κοριτσιών μόνο και μόνο για το φύλο τους!"

"Η ταινία δείχνει την γυναίκα να υποτάσσεται στον άνδρα ή ακόμα και να κακοποιείται. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει και σήμερα, σπανιότερα βέβαια απ' ότι παλαιότερα. Είναι απαράδεκτο να κυριαρχούν τέτοιες κοινωνικές αντιλήψεις ειδικότερα στην εποχή μας που είτε μέσα από το σχολείο είτε από την οικογένεια, είτε από την κοινωνία γενικά, προβάλλεται το αντίθετο".

" Είναι ενδιαφέρον όταν λογοτεχνικά έργα μεταφέρονται στον κινηματογράφο, καθώς οι εικόνες γίνονται πράξη. Βέβαια, πολλές φορές απογοητευόμαστε από το αποτέλεσμα καθώς έχουμε διαφορετικές προσδοκίες ".
" Βοηθά πολύ να μεταφέρονται λογοτεχνικά έργα στην οθόνη, γιατί αποτελούν έμπνευση για ταινίες που αξίζει να τις δεις ξανά και ξανά ".

" Δεν μου αρέσουν και τόσο οι παραλλαγές που γίνονται γιατί αλλάζει και αλλοιώνεται η αρχική ιστορία ".